Marjolein (33) liep vast. Ze had een zoektocht aan studies en banen achter de rug, maar ze wist het even niet meer.
Een VA-opleiding volgde, maar ze durfde niet. Na ruim een jaar aanmodderen, schreef Marjolein zich in voor VA Design en is ze gesprongen! En hoe!
Marjolein werkt nu nog parttime als VA naast haar baan in loondienst, maar gaat in de toekomst volledig voor het VA-schap.
Ze vertelt over haar weg en waarom dat ze na de eerste opleiding nog niet durfde. Wat heeft VA Design haar gebracht en welke tips heeft ze voor andere toekomstige VA’s die geïnteresseerd zijn of twijfelen over het VA-vak.
Marjolein deelt haar verhaal en door ons gesprek samen krijg je als luisteraar ook hele mooie waardevolle ideeën en tips.


Marjolein, vertel wie ben jij, wat doe jij en hoe ben je gekomen bij VA Design? 

 ‘Ik ben Marjolein, 33 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Berkel en Rodenrijs. Ik werk in loondienst als management assistent en daarnaast als Virtueel Assistent (VA).

Die combinatie werkt op dit moment goed voor mij. Zeker om te ontdekken wat het VA-vak inhoudt.

Mijn weg naar het VA-schap verliep hobbelig. Ik ben gestart zoals iedereen start: je doorloopt de middelbare school en je gaat ontdekken wat je leuk vindt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de middelbare hotelschool in Den Haag, met een stage in Canada.’

‘Na een aantal jaar in verschillende hotels gewerkt te hebben, koos ik voor het bedrijfsleven. Maar al snel verveelde ik mij.

Toen kwam ik via een artikel de term Virtueel Assistent tegen en dacht: Hé, dat vind ik leuk! Ik ben toen op zoek gegaan naar een opleiding tot Virtueel Assistent. Maar echt starten durfde ik niet.’ En toen kwam ik, via jouw podcast, bij jou uit Noortje.’

Kun jij ons meenemen hoe VA Design op je pad kwam en waarom je toch koos voor deze opleiding ondanks dat je een andere VA-opleiding had gevolgd?

‘Ik zag jouw VA Design voorbij komen op Instagram en ik was te laat met inschrijven. De opleiding was volgeboekt en daar baalde ik enorm van. Want ik dacht: dit was de laatste editie, Noortje geeft de opleiding VA Design niet meer. Ondanks dat ik de andere VA-opleiding had gedaan, wilde ik perse aansluiten bij VA Design. De manier waarop jij je stories deelt op Instagram, zo open en transparant. Daar hou ik van. Eerlijk en open. Dus ik voelde aan alles: de opleiding moet waardevol zijn en daar moet ik bij zijn. Tijdens de lockdown heb ik veel gewandeld en ik had altijd wel een podcast van jou op staan. Ik voelde mij verbonden met jou, ondank dat wij elkaar niet kenden.’

Wat vond je inhoudelijk van de opleiding? Kun je daar iets meer over vertellen?

‘De aandacht van jou naar ons toe, dat vond ik het meest waardevol. Het VA Design traject duurde een aantal weken en dat was een perfect planning. Iedere maandag werd er een nieuwe module online geplaatst. Dat was erg prettig. Je kon op je eigen manier de module doorlopen. Daarnaast vond ik de community die wij hadden gecreëerd erg fijn. Met een aantal dames heb ik nog steeds contact. Ondanks dat het digitaal was, voelde ik mij verbonden met jou en de andere deelnemers.

Jouw transparantie naar ons toe was ook prettig. We stelden een vraag, jij gaf antwoord. En een duidelijk antwoord. Geen wollig taalgebruik, gewoon straight to the point. Voorbeelddocumenten werden gedeeld door jou en geen vraag was te gek.’

‘Daarnaast wil ik nog benadrukken voor startende of twijfelende VA’s: we zijn collega’s en geen concurrenten. Misschien vind je het spannend om te starten omdat je denkt: als ik nu ondernemer word, heb ik niemand meer om mij heen. Maar zo werkt het niet. We zijn allemaal ergens begonnen. In het begin van mijn VA-schap vergeleek ik mezelf met VA’s die al jaren onderweg waren. Maar we zijn collega’s, we kunnen elkaar vragen stellen, we kunnen een co-work dag organiseren. Dat maakt het ondernemen zo interessant. Je bent niet alleen.’

Hoe pak jij op dit moment het stukje online marketing op, en hoe presenteer jij jezelf?

‘Tijdens de opleiding VA Design stelde iemand deze vraag aan jou, Noortje. Hoe kan ik mezelf presenteren als VA? Moet ik mij aansluiten bij een Facebookgroep? Ik weet nog dat jij reageerde met: ik zit niet meer in deze groepen, het maakt mij na 4 jaar VA nog steeds onzeker. Toen ik dat hoorde dacht ik: ik ga precies hetzelfde doen. Ik verwijder mezelf van de Facebookgroepen. Ik volg alleen nog maar personen waar ik energie van krijg, die mij inspireren.  Dat gaf mij enorm veel rust.
Ik vertelde aan mijn omgeving wat ik deed en tot nu toe werkt dat heel goed. De ouderwetse mond-tot-mond reclame werkt. Via via kom ik aan klanten. Ik ben nog niet zo actief op Social Media omdat ik dat best nog wel spannend vind.’

Klinkt goed! Waar sta je nu? Je bent parttime VA, want je werkt nog in loondienst. Hoe gaat die combinatie?

‘Gaat goed. Mijn doel is uiteindelijk om fulltime VA te zijn. 4 juni is dag van de ZZP’er en ik kijk er enorm naar uit om daar naar toe te gaan. Een offline event, ik ben benieuwd wat ik daarvan vind.
Als beginnend VA hoef je niet gelijk op Social Media te verschijnen.
Misschien werken offline events veel beter voor je. Kijk eens binnen je gemeente of er avonden worden georganiseerd voor ondernemers en ga daar naar toe. Probeer voor jezelf uit waar jij je het prettigst bij voelt.’

Wat is uiteindelijk je doel? Je gaf het al even aan, je wilt fulltime VA worden.

‘Dat is inderdaad mijn doel. En dat vind ik ook een pluspunt van het VA-schap, je hoeft niet meteen je baan op te zeggen. Je kunt je VA-onderneming opbouwen naast je baan. Je hoeft niet gelijk in het diepe te springen. Kijk wat voor jou het beste werkt. Je bent geneigd om alles zwart-wit te zien.
It is all or nothing.
Dat hoeft niet. Probeer het eerst een half jaar of een jaar en bekijk hoe het bevalt.
Daarna kun je dan je vervolgstappen zetten. Zet een stap, al is het een kleine stap. Maar je moet het wel zelf doen, niemand neemt je aan de hand mee. Je moet je eigen pad bewandelen.
Noortje kan natuurlijk wel een klein stukje met je meewandelen.
Het mooie aan VA-schap: je hoeft niet perse te weten wat je de komende 30 jaar doet. Dit jaar maak je bijvoorbeeld websites en het volgend jaar coach je startende VA’s. Mocht je wat onzeker zijn als VA: begin met iets waar je goed in bent. Is misschien niet altijd even leuk, maar je wordt er wel zelfverzekerder van.’

Mooi gezegd. En dat klopt. Dat maakt de term VA zo prettig, je mag je hierin voortbewegen en groeien. Doen waar je blij van wordt. Dat is zo belangrijk. Zijn er nog dingen die je mee wilt geven aan de lezers die nu nog twijfelen over het werken in loondienst of het spannend vinden om te starten als VA?

‘Begin klein maar droom groot. Het klinkt cliché, maar het is zo waar. Neem kleine stapjes. Gooi iedereen van Facebook en Instagram af waar je zenuwachtig van wordt.  Bewandel je eigen pad.
Wat je nu leuk vindt, hoef je over 3 jaar niet meer leuk te vinden. Het is allemaal goed. Vertel aan mensen wat je doet, ook ben je nog niet zo zelfverzekerd. Vertel het aan de mensen waar je je prettig bij voelt. Dat heeft mij enorm geholpen. Begin met een proefklant, vertel wat je doet en dat je nog lerend bent. De klant heeft hier begrip voor. Zij zijn allang blij dat jij ze wilt helpen. Noortje, bedankt voor de uitnodiging. Anderhalf jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik in jouw podcast terecht zou komen: and here we are. Dreams do come true.

Marjolein, dankjewel voor jouw openheid en mooie antwoorden. Fijn om te horen en te zien dat het VA-schap goed bij je past. Wil je meer informatie over het VA-schap, kijk dan hier

Chat openen
💬 Stel eenvoudig een vraag!
Hoi!👋
Kan ik je helpen?