Wat is een Va en wat kan hij of zij doen voor je bedrijf?

Misschien heb je er als ondernemer al vaker over gehoord? VA oftewel Virtual assistant is een upcoming beroep, en dat is niet voor niets.

Wat was de reden voor jou om een eigen bedrijf te starten?

Over het algemeen is een van de belangrijkste redenen om een eigen bedrijf te starten vrijheid.
Vrijheid in de breedste zin van het woord. Vrijheid om je eigen uren in te plannen, vrijheid om alleen opdrachten aan te nemen die jij leuk vindt,  vrijheid om thuis of in een koffietentje te werken en uiteraard vrijheid om naar het buitenland te gaan en vanuit daar te werken en te reizen. Het Digital Nomad –schap!

Je begint als ondernemer vol goede moed en ja je weet dat er van alles bij komt kijken maar hey! je bent gemotiveerd en jij kunt dat allemaal.
En dan begint het:
Er moet een logo komen, er moet een website gebouwd worden, je moet zichtbaar zijn want de klanten moeten weten dat je bestaat, indien je online trainingen gaat aanbieden moet er een online academie gebouwd worden, misschien wil je werken met een email-lijst, heb je een nieuwsbrief en wil je daarnaast ook waarde delen via je email-marketing..

Voel je het al? Dat zijn wel heel veel taken die op je bordje komen. Zeker als daarnaast je eerste klanten zich aanmelden en je ook nog gewoon moet werken!

En dan is er een VA

No panic dappere ondernemer, daar zijn dus die fantastische VA’s voor.
Je hebt ze in alle soorten en maten en ze hebben ook nog verschillende benamingen.
Je hebt de brand builders, de ontwerpers, de webdesigners, de web developers, de social media experts, de insta goeroes, de academy bouwers, de email-marketeers, de sparringspartners en dan heb je nog de allround VA’s. Niet iedereen noemt zich VA maar vrijwel alle bovenstaande ondernemers ondersteunen en creëren online.
Aan jouw de keus.
Mooi om je te realiseren is dat de meeste van de bovengenoemde personen het beste met jou als ondernemer voor hebben. Ze hebben vaak al zoveel ervaring met andere ondernemers uit diverse branches dat ze jou met heel veel taken kunnen ondersteunen ook al specialiseren ze zich in een specifieke taak.

2 types VA’s

In mijn ogen kun je de VA’s (en andere bovengenoemde professionals) in 2 types onderverdelen:
De uitvoerende VA en de strategische VA.
En ja, ik denk ook zeker dat er combi’s van deze 2 types zijn!

De uitvoerende VA neemt je daadwerkelijk taken uit handen. Zo plaats ik podcasts online, bouw ik websites en online academies, maar voer ik ook alles uit rondom online marketing via social media. Content creëren en inplannen, reageren op reacties, statistieken opvolgen etc.
Je kunt in principe alles wat je niet perse zelf hoeft te doen uit laten voeren door een VA. Zoals bijvoorbeeld de e-mails beantwoorden van klanten met vaak dezelfde gestelde vragen, of het uittypen van een blog naar aanleiding van een filmpje dat je hebt gemaakt.
Is een VA dan eigenlijk een soort van secretaresse? Mmm ik neig naar een dikke nee, en dat brengt me meteen tot de volgende type VA:

De strategische VA.
Deze vaak al enigszins ervaren VA heeft met zoveel verschillende ondernemers gewerkt dat hij of zij dezelfde struggles voorbij ziet komen.
De VA weet veel van het ondernemerschap en is vaak zelf ook door schade en schande wijs geworden. Ze (of hij) wil heel graag deze kennis delen met klanten en wil dat de ondernemer een gelijkwaardige sparringpartner heeft die meedenkt met jouw bedrijf. Dit kan je bedrijf een enorme boost geven omdat je vaak zelf een tunnelvisie ontwikkeld.
Met behulp van een inspiratiesessie waarbij je nieuwe energie en nieuwe ideeën krijgt, zal jouw bedrijf in korte tijd groeien!

Oh en dan vergeet ik nog zoveel dingen zoals bijvoorbeeld een evenement plannen of jouw podcast editen en hosten.
Je kunt echt overal hulp bij krijgen!
En het mooie is, in de tijd dat jouw VA voor jou werkt, kunt jij je richten op je klanten en zorgt jouw VA ervoor dat er nieuwe klanten komen of dat alles zo ingericht is dat nieuwe klanten kunnen komen. Win win dus.
Zie een VA als een fantastische investering. Het betaald zich vanzelf terug!

En waar vind je nou een goede VA?
De meeste VA’s zijn actief op social media, zoek maar eens op #virtualassistant of #virtueelassistent.
Of vraag eens rond in je omgeving. Er is vast wel iemand die een VA kent.

Gun jezelf weer wat meer vrijheid. Vrijheid om te doen wat jij het allerleukst vindt.

Chat openen
💬 Stel eenvoudig een vraag!
Hoi!👋
Kan ik je helpen?