Een werkdag van een VA:

 

Naar aanleiding van een enquête die ik maakte voor mensen die geïnteresseerd zijn in het VA vak, kreeg ik een hele leuke “opdracht” terug.

Hoe ziet een werkdag van een VA eruit? En doe je veel acquisitie om opdrachten te krijgen?

 

Laat ik jullie in deze blog eens meenemen in zo’n werkdag/ werkweek.

Laat ik vooropstellen dat zo’n werkdag/ werkweek uiteraard helemaal afhankelijk is van de opdrachten die op dat moment lopen en de VA die ze uitvoert.
Dat is namelijk meteen zo ontzettend mooi aan dit beroep! Je kunt het helemaal invullen zoals jij dat wilt.

Wat past bij jou? Wat wil je aanbieden? Met wat voor klanten wil je werken?

Werk je het liefst overdag of ’s avonds? Ben jij van ritme en structuur of past het beter bij jou om per dag te bekijken hoe het gaat lopen? Hoeveel uur wil je werken?
Alles is mogelijk.

Mijn dagen en werkweken kunnen er dus heel anders uitzien dan bij een andere VA.

Laat ik even bij het begin beginnen.

Ik startte in 2018 als Pinterest VA en al snel werd dit Social Media VA.
Ik ondersteunde ondernemers met hun Social Media en met het opzetten van hun zakelijke Pinterest om meer leads naar de website te genereren.
Dit hield in de praktijk in dat ik voornamelijk bezig was met het programma Canva om mooie ontwerpen te maken en een Social Media planner (hootsuite voor Instagram, Facebook en LinkedIn en Tailwind voor Pinterest)
Ik had ook veel meetings online met ondernemers om hun Social Media doel te bespreken en de content te creëren hiervoor.
Daarnaast creëerde ik op maat gemaakte contentkalenders voor klanten waarmee ze 3 of 6 maanden vooruit konden. Hier gebruikte in een inhaakkalender voor (wedigital) en haalde ik veel inspiratie uit Pinterest.

Hele dagen was ik bezig met content maken, content bespreken en contentkalenders samenstellen.

Naar verloop van tijd kwam ik in aanraking met de website van een klant. Ik moest Pinterestpins onzichtbaar op de website plaatsen.
Voor het eerst dook ik in de technische kant van het VA vak. (Dit was ook in 2018) Ik merkte dat ik dat heel erg leuk en interessant vond.
Ik verdiepte me in de wereld van websites, podcasthosting, emailmarketing en online academies.
Voor het bouwen van online academies (beveiligde leerplatforms waar ondernemers hun cursus of training op kunnen aanbieden) deed ik een opleiding.

Elk jaar ontwikkelde ik me door als VA en ik heb inmiddels al vele fijne ondernemers mogen ondersteunen en laten groeien.

Ik werk zelfs nog steeds voor mijn 2e klant.

Inmiddels heb ik wisselende opdrachten qua inhoud en is mijn week ook vrij divers. Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn eigen VA opleiding waar ik mijn tijd aan wil besteden.

Zelf hou ik van structuur en een duidelijke indeling. Dat komt mijn werk ten goede maar dat past ook bij onze levensinvulling.

Ik woon met mijn gezin (man en kind) op Bali. Naast dat ik rekening moet houden met het tijdverschil en de afspraken met mijn klanten in Nederland en België, wil ik ook de verleiding weerstaan om elke dag alleen maar leuke dingen te doen en mijn VA business niet serieus te nemen.

En nu geef ik eigenlijk meteen mijn eerste grootste tip aan de deelnemers van VA Design die VA gaan worden: Neem je business serieus.

Het is geen bedrijfJE, het is geen hobby, je doet niet er maar wat naast.
Je bent ondernemer! Business owner en je zorgt ervoor dat andere ondernemers groeien door jouw werk.

Hoewel ik parttime startte als kersverse moeder, heb ik mijn business vanaf moment 1 serieus genomen.
Ik bracht mijn baby naar de opvang zodat ik kon werken en ik vulde elke minuut met VA taken.
Elke avond dat manlief naar voetbal keek (destijds was dat nog een ding) zat ik achter de laptop.
Ik liep stage, deed taken voor niets, netwerkte me een slag in de rondte (zonder dat het salesy was) en noemde mezelf vanaf moment 1 vol overtuiging VA.

Ik ging ervoor zorgen dat het een succes werd!

En dat werd het!
Mijn man is nu fulltime huisvader op Bali. We leven van mijn business en we hebben inmiddels een huis hier en een heel leven.
Iets waar ik regelmatig bij stilsta en dankbaar voor ben.

Het is nu maandagochtend en ik schrijf deze blog.

Laat ik je nu dan maar meenemen naar die werkdag en werkweek.

Op maandag heb ik mijn social media blok. (Ik werk met opdrachten batchen en blokken)
Ik maak de content voor klanten en plan deze in. Ik doe dat ook voor mijn eigen marketing. Dus als je het hebt over acquisitie. Dit is vaak mijn moment dat ik werk aan mijn eigen marketing. (Ik krijg inmiddels bijna al mijn klanten via Instagram of via via)

Dan staat er voor vandaag op de planning het editen van een podcast. Normaliter heb ik op donderdag mijn podcastblok, maar deze taak staat al een tijdje open en ik wil deze graag afronden. De klant wil in de toekomst ook graag zelf aan de slag met editen, dus ik maak tijdens het editen een instructie video voor de klant.
De podcast ga ik uploaden en inplannen en de video verstuur ik naar de klant.

Dan is er een nieuwe potentiële klant die me heeft gevraagd om naar hun bedrijfsidee te kijken. Wellicht om in te stappen als partner of om als VA aan de zijlijn mee te werken aan de opbouw en groei.

En dan werk ik sinds een maand samen met een team dat ik heb geïnitieerd voor een grote landelijke vereniging.
Hier heb ik op maandag een wekelijks overleg voor staan. Daarin bespreken we de taken die we deze week gaan uitvoeren. Daarnaast bekijk ik de openstaande taken en beheren wij hun 3 email inboxen.
Een grote opdracht waar ik bijna dagelijks mee bezig ben.

Dinsdag heb ik een live meeting hier op Bali met een potentiële klant. Tot nu toe is alles online gegaan en zitten mijn klanten in Nederland en België. Deze ondernemer kwam hier op mijn pad en ik ga bekijken welke weg we samen eventueel gaan inslaan.
En voor de rest van de dag staat op de planning het vullen van een online academy van een klant. Ze heeft nu bijna al haar video’s en teksten klaar. Ik had al het raamwerk gebouwd. Ook het betaalsysteem en het mailsysteem staat. Nu is het tijd om de academy te vullen.
In VA Design leg ik het een en ander uit over de online academy. Leuk om kennis over te hebben voor klanten maar ook voor jezelf als je in de toekomst een online training wilt aanbieden.
Daarnaast is er weer tijd gereserveerd voor de landelijke vereniging.

Woensdag is het normaliter DoorNoortje dag.
Dat houdt in dat ik dan voor mijn eigen business werk.
Ik schrijf blogs. Ik houd mijn emailmarketing bij. Ik zorg dat mijn website up to date is.
Ik ben nu opnieuw bezig met de automatisering omdat mijn bedrijf over is gegaan naar Estland (luister hier meer over in de podcast)
Daarnaast is woensdag de live Q&A voor de VA’s uit VA Design editie 6.
Daarin hebben we 1 (meestal 1,5) uur de tijd om alle vragen te bespreken. Daarna zorg ik dat deze video (afgeschermd) in de academy komt te staan zodat deze terug te kijken is.

Donderdag is mijn podcastblok en edit ik mijn eigen podcastaflevering en die voor klanten.
Daarnaast is aanstaande donderdag ook mijn administratie blok omdat we aan het einde van de maand zitten en ik de facturen voor de klanten alvast inplan voor de laatste dag van de maand.

Deze week een week zonder veel gesprekken, maar dat kan nog wijzigen.
De gesprekken vinden altijd in de middag plaats vanwege het tijdverschil.
Ik probeer mijn avonden zoveel mogelijk vrij te houden omdat ik niet het idee wil hebben dat ik alleen maar aan het werk ben.
Ik werk van maandag t/m donderdag van 9 tot 5 ongeveer en de vrijdag is mijn vrije dag.
Op zondag plaats ik elke week nog een story en een post voor een klant en hiervoor gaat op zondagmiddag standaard mijn wekker als reminder. Ik ben daar dan ongeveer een half uurtje mee bezig en dat kan vanuit overal waar ik ben.

Waar ik verder dagelijks mee bezig ben is mijn eigen Instagram.

Ik ben dagelijks in mijn story’s te zien en er gaat ook heel wat tijd inzitten in het beantwoorden van DM’s en reageren op reacties. Dat vind ik leuk en dit is voor mij een hele bewuste keuze.
Dit is mijn manier van acquisitie.
Ik bel geen potentiële klanten, ik ga niet meer naar netwerkbijeenkomsten. Mijn klanten komen nu door Instagram en door het rondspreken. Daar heb ik uiteraard de afgelopen 4 jaar flink aan gebouwd, dat komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Wat ook heel goed werkt voor je eigen zichtbaarheid en marketing is je eigen PR. Interviews in bladen en podcastinterviews. Dit werkt voor je zonder dat je er meer tijd in hoeft te stoppen. De tijd is eenmalig, het effect heel groot.

Hoe je klanten krijgt als startende VA en wat je voor je eigen marketing kunt doen leg ik allemaal uit in het online traject VA Design.

In 7 weken tijd ben jij VA!

Weet je nog niet of het VA vak bij je past? Doe dan de VA Test
Wil je alvast starten? Volg dan de gratis online VA Training.
Naast het groepstraject met de 7 live Q&A’s is er ook een online training die je volledig in eigen tijd kunt volgen. Lees hier meer.

Fijne week en ik hoop van harte dat jij net zoveel plezier en enthousiasme ervaart als je naar jouw werkdag/ werkweek kijkt!

Groetjes Noortje

Chat openen
💬 Stel eenvoudig een vraag!
Hoi!👋
Kan ik je helpen?