AI vs. Virtual Assistants: Bedreiging of Kans?

 

Sinds een paar weken hoor ik heel veel over chatgpt en AI.
Heel erg interessant en vol met mogelijkheden, maar is dit een bedreiging voor het VA vak? Behoort het editen van een podcast en het schrijven van een blog straks tot de verleden tijd?

Even een korte omschrijving van wat een VA is: Virtual Assistants zijn professionals die organisaties en individuen helpen bij verschillende taken, zoals administratie, klantenservice, e-mailbeheer en planning.

 

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is het belangrijk om te kijken naar de impact die deze technologie kan hebben op het werk van Virtual Assistants.

 

Aan de ene kant kan AI het werk van Virtual Assistants vergemakkelijken door het automatiseren van repetitieve taken. Bijvoorbeeld, met behulp van chatbots kunnen VA’s klantvragen automatisch beantwoorden, wat tijd bespaart en efficiëntie verhoogt. Door machine learning kan AI ook helpen bij het categoriseren van e-mails en andere documenten, waardoor VA’s sneller kunnen werken.

Aan de andere kant kan AI ook een bedreiging vormen voor het vak van Virtual Assistants. Het is mogelijk dat sommige taken die traditioneel door VA’s werden uitgevoerd, nu worden overgenomen door AI. Bijvoorbeeld, AI kan bepaalde klantenservice taken overnemen, waardoor de behoefte aan menselijke tussenkomst afneemt.

In feite kan het zijn dat AI het werk van Virtual Assistants in de toekomst grotendeels overbodig maakt.

 

Wil jij meer leren als VA of als ondernemer over Chatgpt en wat AI voor je kan doen? Wil je AI vóór je laten werken in plaats van tegen je? Volg dan deze AI cursus (beginner en expert) voor maar 37,-
Klik hier voor meer info.

Een ander risico van AI voor Virtual Assistants is dat het niveau van dienstverlening kan afnemen. AI is op dit moment nog niet in staat om menselijke emoties en nuances volledig te begrijpen en te repliceren. Hierdoor kan de kwaliteit van dienstverlening afnemen wanneer bedrijven volledig overstappen op AI-oplossingen en menselijke tussenkomst verminderen of uitsluiten. Dit is uiteraard positief voor het VA vak. Het menselijk aspect is nog niet te vervangen.

Hoewel het dus lijkt alsof AI het vak van Virtual Assistant bedreigt, hoeft dit niet het geval te zijn.

VA’s kunnen zichzelf blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren, zodat ze relevant blijven in een toekomst waarin AI steeds belangrijker wordt. Bijvoorbeeld, Virtual Assistants kunnen zich specialiseren in taken die minder gemakkelijk te automatiseren zijn, zoals relatiebeheer en strategisch advies. VA’s kunnen ook hun expertise vergroten in het gebruik van AI en deze technologie gebruiken om hun werk te verbeteren en hun klanten beter van dienst te zijn.

Kortom, AI kan het werk van Virtual Assistants vergemakkelijken en automatiseren, maar het kan ook een bedreiging vormen voor het vak. Virtual Assistants kunnen echter relevant blijven door zichzelf te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Door slim gebruik te maken van AI en zich te specialiseren in taken die minder gemakkelijk te automatiseren zijn, kunnen VA’s een waardevolle rol blijven spelen in de moderne werkplek

Maak jezelf als VA eigen met het gebruik van chatgpt en AI. Zie het als een verlengstuk van het VA vak en zorg dat je ermee kunt werken. Hierdoor kun je klanten nog sneller, makkelijker en beter ondersteunen en loop je ook nog voor in deze online wereld waarbij de vernieuwingen en ontwikkelingen in een snel tempo gaan. Klik hier voor de beginner + expert AI cursus voor maar 37,-

Wat Chatgpt en AI is en wat je ermee kunt doen als VA leg ik uit aan de hand van voorbeelden in een nieuwe video in de Online Training VA Design. Deze Online training, die van jou een VA maakt, kun je op elk moment starten en op eigen tempo volgen

Heb je nog geen idee of het VA vak iets voor jou zou kunnen zijn? Doe dan de gratis VA Test.

Ben jij ondernemer of VA en wil je aan de slag met AI en Chatgpt? Kijk dan hier voor de AI cursus die jou wegwijs gaat maken in de wereld van AI of die jou nóg slimmer laat werken met behulp van AI. (cursus is voor beginners én experts en kost 37,-)

 

Chat openen
💬 Stel eenvoudig een vraag!
Hoi!👋
Kan ik je helpen?